Prelom letných mesiacov v znamení komornej hudby

06.07.2013 Prešov

Prešov, 3.7.2013 - Či už pred odchodom, alebo po návrate z letnej dovolenky by si Prešovčania nemali nechať ujsť jedinečné podujatie - Festival komornej hudby ARTIS, ktoré ulahodí nielen hudobnému cíteniu, ale aj duši.

Po menších, jednorazových koncertoch organizovaných nadšencami klasickej hudby v Ortodoxnej synagóge v Prešove, prišlo združenie ARTIS s myšlienkou spojiť jednotlivé aktivity do uceleného projektu. Výsledkom tejto osobitej iniciatívy je Festival komornej hudby ARTIS, ktorý sa uskutoční v Ortodoxnej synagóge v Prešove v období 17. 7. – 7. 8. 2013, vždy v stredu o 18.00 h.
O detailoch tohto podujatia, ktoré pozostáva zo štyroch originálnych koncertov, informovala Dagmar Duždová, predsedníčka združenia ARTIS. „Každý z koncertov prináša zaujímavý program príznačný svojim názvom, reprezentujúcim osobitosť daného koncertu,“ uviedla D. Duždová. Ako ďalej dodala, na koncertoch sa okrem iných predstavia aj mnohí prešovskí interpreti pôsobiaci na Slovensku i v zahraničí – umelci, ktorí sa narodili a vyrastali v Prešove, ktorí tu naberali prvé hudobné skúsenosti a ktorí sa radi znova predstavia v meste, kde kedysi začínali.
Festival ponúka aj niekoľko špecialít. „Na prvom koncerte si spolu s domácimi hudobníkmi zahrá aj fínska huslistka Mira Mäkäräinen, absolventka Sibeliovej Akadémie v Helsinkách, na nasledujúcom koncerte svoje husľové umenie predvedú košické rodáčky – sestry Kulanové, ktoré v súčasnosti pôsobia v prestížnych zahraničných orchestroch vo Švajčiarsku (Jana Karšková) a Nemecku (Zuzana Schmitz),“ priblížila hudobné „menu“ D. Duždová.
Na treťom koncerte festivalu zaznie podľa jej slov, o. i. aj svetová premiéra skladby „Vietor vanie kam chce…” od slovenského autora Víťazoslava Kubičku, ktorá bola venovaná sólistovi tohto koncertu Ondrejovi Veselému. „Ďalšou špecialitou je predvedenie diel „domácich” prešovských skladateľiek – Iris Szeghy, v súčasnosti pôsobiacej vo Švajčiarsku a Jany Kmiťovej, žijúcej v Rakúsku,“ upozornila na záver predsedníčka združenia.
Program aj účinkujúci potvrdzujú, že ide o jedinečné podujatie, ktoré by sme si nemali nechať ujsť a spríjemniť si tak letné večeri. Organizátori však veria, že prvý ročník festivalu je len začiatok, organizovanie tohto podujatia stane tradíciou a postupne sa stane pevnou súčasťou „kalendára podujatí“ v našom meste.

(vkg)

PROGRAM:

17. júl – 20 strún
Koncert dvadsiatich strún sláčikového kvinteta zloženého z nastupujúcej generácie umelcov študujúcich na najprestížnejších hudobných akadémiach súčasnosti – v Prahe, Viedni, Londýne a Zürichu.
Program: Beethoven, Lakner, Kmiťová, Williams
Účinkujú: Natália Nagyová, Mira Mäkäräinen – husle, Lukáš Kmiť, Martin Jeriga – viola, Ján Bogdan – violončelo
Vstupné: 3 €

24. júl – Sonátissimo
Koncert špičkových slovenských umelkýň úspešne pôsobiacich doma aj v zahraničí. V programe odznejú najkrajšie husľové sonáty romantizmu a impresionizmu, duetá a klavírne trio.
Program: Debussy, Janáček, Martinú, Brahms
Účinkujú: Jana Karšková – husle (CH/SK), Zuzana Schmitz – husle (DE/SK), Dagmar Duždová – klavír (SK).
Vstupné: 5 €, 3 € (ZŤP, dôchodcovia, študenti)

31. júl – Flight
Gitarový recitál s programom plným temperamentnej i oddychovej klasickej hudby.
Program: Vilsmayr, Domeniconi, Szeghy, Satie
Účinkuje: Ondrej Veselý – gitara
Vstupné: 3 €

7. august – Ludwig van Dvořák
V podaní mladej úspešnej violončelistky zaznie Sonáta L. van Beethovena a slávny Koncert pre violončelo h mol A. Dvoŕáka.
Program: Beethoven, Dvořák, Petrík
Účinkujú: Karolína Hurayová – violončelo, Dagmar Duždová – klavír
Vstupné: 3 €

Vstupenky: predajňa Hudobný nástroj, Hlavná 62 – predpredaj
Ortodoxná synagóga – hodinu pred koncertom

Informácie: www.artis-oz.sk
 

Vyberte región